Kako izabrati ugradni plakar – iskustvo klijentkinje

U osmišljavanju i uređenju novog stana znala sam da mi treba ugradni plakar. U stvari, želela sam dva plakara po meri – jedan u hodniku, drugi u spavaćoj sobi. Nisam znala da li je to izvodljivo i kako bi se uklopilo.

Potpuno sam se zbunila gledajući fotografije. Toliko boja, materijala i izbora stvorilo je haos u mojoj glavi. A želela sam da ugradni plakari reše haos koji imam u stanu.

Bila mi je potrebna pomoć oko ugradnje plakara. Neko ko će mi dati savete pre donošenja konačne odluke.

Pozvala sam Aleksandru iz 3A dizajna i zakazala razgovor. Pripremila sam pitanja i odgovori su mi pomogli da stvorim pravu sliku onoga što želim. Nadam se da će biti korisni onima koji sada uređuju svoj dom.

Aleksandra, zbog čega su ugradni plakari sve traženiji?

Pre svega, možeš da iskoristiš svaki kutak prostora – od poda do plafona, od zida do zida.
Unutrašnjost plakara može se krojiti po potrebama – sa više kačenja za vešalice, sa policama ili fiokama. Sve je stvar odluke.
Materijali od kojih se izrađuju vrata mogu biti od univera do stakla sa printom, medijapana, tapeta i drugih ukrasnih materijala.
Plakar može biti maksimalne visine 270cm a širina jednih vrata je maksimum 110cm. Preporučeno je da plakar ima najviše 4 vrata. Pozicija plakara u prostoru takođe može biti po izboru.

Da li klijenti dolaze u salon sa već stvorenom idejom i rešenjem ili počinjete od prvog koraka?

Za početak su nam potrebne okvirne dimenzije stana sa ubeleženim pozicijama otvora i instalacija.
Nakon toga saslušamo koje su potrebe i želje klijenata.
Pravimo idejno rešenje u 3D programu. Zajedno ga dorađujemo ako ima potrebe. I na kraju, kad usvojimo, pravimo ponudu.

Koji je prvi korak kada klijent dođe sa odlukom da ima ugradni plakar u stanu?

Klijent treba da se odluči koju vrstu plakara želi da napravimo. U zavisnosti da li je od zida do zida ili je slobodan u prostoru. Da li želi da plakar bude kompletno obložen, tj. da ima leđa i pod i plafon ili samo police i vrata.

Na primer, meni u hodniku treba uži plakar, a u spavaćoj sobi bih jedan od zida do zida. Da li to zahteva više vremena, novca i angažovanja?

U dogovoru sa klijentom uvek se može napraviti povoljna, a jednako efektna kombinacija konstrukcije i materijala za plakar.

Da li se dešavaju greške prilikom ugradnje plakara i koje su najčešće?

Greška se može napraviti samo ako klijent nije dobro sagledao svoje potrebe vezane za konstrukciju tog plakara. Treba da odluči da li je to garedorobni plakar ili plakar za odlaganje.
Važno je da proceni vrstu i količinu garederobe za odlaganje. Nije isto kada neko nosi dosta odela. Ili ima puno bundi, košulja, ili kombinaciju haljina i bluza.

Da li materijali od kojih pravite plakare klijentima često izgledaju isto? Ako je tako, kako onda donose odluku o materijalu?

Odluku o materijalu uvek donose uz našu pomoć i savete. I na kraju odlučuju na osnovu cene. Materijali od kojih se izrađuju vrata mogu biti od univera, medijapana do stakla sa printom, tapeta i drugih ukrasnih materijala.

Želim veliko ogledalo na plakaru. Da li postoji neki savet u vezi sa postavljanjem?

Ogledalo može biti kao ispuna celim vratima, može biti deo vrata.

Kako da donesem odluku o boji i dezenu? Da li bi moglo jedno krilo plakara da bude šareno, a drugo u jednoj boji?

Svaka kombinacija je moguća. Najbolje je plakar uskladiti sa pozicijom plakara u prostoriji i dezenom i bojom ostalog nameštaja koji se tu nalazi.

Do kojih granica je moguće „igrati se dezenima i bojama na plakarima“?

Dokle god prija oku i ukusu klijenta.

 

Šta se dalje dešavalo, pratite u galeriji fotografija na sajtu i na 3A dizajn društvenim mrežama. Mogućnosti izrade nameštaja po meri su neverovatne.