Kako da izbor kuhinje po meri bude lakši i brži

Kada planirate uređenje nove kuhinje, verovatno imate mnogo ideja i želja. Dok gledate fotografije i predloge, inspiracije je sve više, a vremena za konačnu odluku manje.

Kako napraviti pravi izbor za svoj dom? Od čega početi i šta ostaviti za kraj?

Svako razmišlja o bojama, stilu i dizajnu kuhinje. To je važno za prvi utisak. Međutim, kada je u pitanju kuhinja po meri, postoje i mnoge druge stvari kojima treba posvetiti posebnu pažnju.

Zato treba razgovarati sa profesionalcima. Za njih je izrada kuhinja po meri svakodnevni posao.

Mi smo izdvojili neka pitanja koja klijenti često postavljaju. Shvatili smo da su to najčešće dileme koje nastaju tokom opremanja kuhinje.

Koji su materijali najtraženiji, a koji najkvalitetniji za izradu kuhinja po meri?

Za korpuse kuhinje najčešće se koristi iverica. Za frontove iverica, medijapan i furnirani medijapan.

Svaki materijal za kuhinju je dobar, samo su im mogućnosti obrade, a samim tim i izgleda različite.

Za frontove se najčešće koristi medijapan farban poliuretanskom bojom. Medijapan je sirov i može se obrađivati. To znači da na njemu mogu da se urade kanelure (šare), da se naprave ramovi, da se ivice fronta iseku pod uglom (u tom slučaju se ne stavljaju ručice na frontove).

Nakog toga se medijapan farba poliuretanskom bojom i front – vrata su sa svih strana zaštićena. Otporan je na vlagu, tako da ako na njemu nema oštećenja može izdržati vodu koja se javlja prilikom koršćenja kuhinje
Kod boje medijapana može se birati visoki sjaj fronta ili mat.

Pored farbanog medijapana, postoji i furnirani medijapan. Takođe sirovi medijapan koji se može obrađivati i nakon toga se u posebnim presama lepi sloj drveta preko. U tom slučaju moguće je birati  teksturu drveta (orah, hrast, trešnja i slično).
Nakon furniranja medijapana, frontovi se lakiraju mat ili sjaj lakom.

 

U poslednje vreme proizvođači iverice se trude da iverica bude što vernije urađena i da liči na furnirani medijapan, čak i na pravo drvo.
Tako da ako neko želi kuhinju koja je povoljna i podseća na furnir, može izabrati neki od novih dezena iverice.

Od čega zavisi cena kuhinje po meri?

Od izbora materijala i okova koji se implementiraju u kuhinju.

Koliko u proseku traje izrada kuhinje po meri, ako uzmemo u obzir da radovi idu po planu?

Montaža kuhinje se može završiti u jednom danu, ali ponekad ako je potrebno dodatno skraćivanje može trajati i do dva-tri dana. Sve zavisi od uslova na u prostoru.

Da li je lakše raditi kuhinje po meri u novim stanovima, zbog instalacija, materijala i rasporeda elemenata?

Uvek je lakše raditi kuhinju koja je projektovana pre nego što su radovi završeni u stanovima.
Dobro projektovana kuhinja je pola posla. Kada unpared predvidimo sve pozicije instalacija lako ih je rešiti na terenu. Da li je novogradnja ili ne, nije bitno za samu instalaciju kuhinje.

Da li postoje granice u izradi kuhinja po meri?

Odgovor na ovo pitanje ostavljamo Vama kao izbor. Mi smo tu da poštujemo kvalitet i damo dobar savet, a Vi donosite konačnu odluku.