Saveti za uređenje male trpezarije

S obzirom na to da se dimenzije i oblici prostorija u stanovima razlikuju, uređivanju treba pristupiti vrlo pažljivo. S druge strane, veoma je bitno i da stan zadovoljava potrebe ukućana, odnosno da sadrži sve prostorije za udoban i funkcionalan život.

Trpezarija je svakako jedan od bitnih delova svakog doma

Međutim, vrlo često postoji problem uklapanja veličine i dizajna trpezarijskog stola i stolica sa ostalim delom prostora.

Veoma je bitno da prilikom uređivanja trpezarije napravite dobru ravnotežu sa veličinom nameštaja u stanu. Za trpezarijski nameštaj najbolje je izabrati onaj koji nije glomazan, treba da odgovara prostoru kome je namenjen i da ne ometa raspored i funkcionalnosti drugih elemenata u stanu.

Trpezarijski sto trebalo bi da bude i odgovarajućeg oblika.

Mala trpezarija odlično izgleda ako izaberete okrugli sto, mada se i mali pravougaoni stolovi mogu lepo uklopiti, a posebno su funkcionalni oni koji imaju mogućnost proširivanja.

Izbegavajte stolice sa ručkama za male trpezarije, jer izgledaju glomazno i zauzimaju više prostora. Uže stolice svedenog dizajna savršene su za mali trpezarijski prostor.

Koristite transparentne materijale za uređenje trpezarije, kao što su staklo ili akril. Kombinacija sa ogledalima takođe daje utisak prostranosti.

Svetlije i neutralne boje čine da trpezarija izgleda veće i prostranije, dok tamnije boje trpezarijski prostor mogu vizuelno umanjiti. Možete se igrati bojama, praviti kombinaciju neutralnih i jarkih, ali sve sa merom, da ne bi izgledalo prenatrpano.

Ako je vaša mala trpezarija pored prozora, onda je najbolje da izbegavate zavese, jer će prostor učiniti skučenim. Opredelite se za jednostavne venecijanere.

Kada birate dekoraciju za uređenje trpezarijskog prostora koji je mali, neka bude jednostavna, bez elemenata koji će vizuelno odskakati od čitavog koncepta.

U svakom slučaju, ravnoteža i sklad elemenata i boja najbitniji su u uređivanju male trpezarije jer će to biti mesto u kome ćete provoditi lepe i nezaboravne trenutke sa porodicom i prijateljima.

Izvor: homedesignlover.com